Over Playerwater

Dit kleine, gezellige theatertje is gelegen in de oudstrijdersstraat 81 te

Kapelle-Op-Den-Bos

Een cluijte van plaijerwater is een anonieme Middelnederlandse klucht in 438 verzen. Het thema van huwelijkse ontrouw wordt profaan behandeld met klassieke motieven: een vrouw die het aanlegt met een geile geestelijke, een pantoffelheld die zich laat belazeren maar hen dan toch betrapt en afranselt (cf. Aarne-Thompson-index nr. 1360C). De toon is opgewekt en de humor volks. Het stuk is overgeleverd in een handschrift uit het eerste kwart van de 16e eeuw en is ook afgebeeld op een aantal schilderijen waaronder deze schilderij van Pieter Balten (ong. 1570) :

 

Boerenkermis op een dorpsplein. Op het toneel in het midden een opvoering van de klucht 'Een cluyte van Plaeyerwater'. Verder scènes met eten, drinken, dansen, vrijen, koken, muziekmaken en vechten. Links een processie met een heiligenbeeld langs een herberg. Voor de kerk marktstalletjes en een groep schutters.

 

Klucht van playerwater :

 

Een vrouw wil haar echtgenoot, de boer Werrenbracht, bedriegen met een pastoor. Ze doet alsof ze ziek is en stuurt hem naar het oosten achter plaijerwater, een wonderdrankje dat haar zogezegd moet genezen. Het werkwoord plaijeren, pladeren betekende beuzelen, schertsen. Het is dus fopwater. Van zodra Werrenbracht weg is, haalt zijn vrouw de pastoor om te brassen en te vrijen. Onderweg doet Werrenbracht zijn verhaal aan een marskramer-hoenderkoopman, die begrijpt wat er aan de hand is en hem uitlegt dat hij bedrogen wordt: zij plecht den blijndeman te leijen (blindeman = penis) / int foereest van Venis palen (woud tussen Venus' palen = schaamhaar tussen vrouwelijke dijen). Hij laat Werrenbracht plaatsnemen in zijn rugkorf om zijn vrouw te betrappen, en vergeet niet ondertussen mopjes te maken over hennentaster en kapoen (pantoffelhelden en gecastreerde hanen). Ze treffen het stel aan terwijl ze in een herberg samen zingen en potverteren. De koopman begint mee te doen en heft aan met Her Werrenbracht, her Werrenbracht / Smijt den pape nu op zijn vacht. Daarop springt de boer uit de mand en geeft het overspelige koppel een aframmeling. Hij sluit af met de boodschap dat de man het gezin met vaste hand moet regeren en dat in het bijzonder de vrouw trouw en solidair moet zijn: Wij willen alle eerbaer vroukens eren, / die gherne sijn bij hueren eijghen man.

 

Theater én café

 

Dit kleine theatertje is uitgerust met 42 luxueuze zetels waarin de toeschouwer het gebeuren op de scène helemaal mee kan beleven.

 

 

Voor en na de voorstelling kan er in het gezellige café nagepraat worden bij pot en pint.

Op het televisiescherm wordt een overzicht getoond met de spelers en de inhoud van de huidige productie, worden de toekomstige projecten voorgesteld en krijgen onze sponsors ook een plaatsje.

 


Einde van de pagina


Maak jouw eigen website met JouwWeb